Fra Kristeligt Dagblad 28.1.2008 - KIRKE OG TRO

Bibelens ord skal tages alvorligt

42-årige Frits Iversen, formand for ældsterådet i Luthersk Mission i Randers, har endnu ikke stødt på videnskabelige forklaringer, der kan feje hans tro af banen. I bund og grund handler det om, at han har mødt Gud

Det kan synes usandsynligt, at en gud skabte Jorden på syv dage. Men i princippet lyder det lige så urealistisk, at vores planet opstod ud af ingenting, som evolutionsteorien foreslår. Det mener Frits Iversen, som er formand for ældsterådet i Luthersk Mis-sions Frimenighed i Randers.

– Bibelen siger én ting, Darwin noget andet. Begge steder, både i kristendommen og i videnskaben, er vi ude i nogle områder, hvor vi ikke kan bevise, hvad der skete, så derfor handler det om, hvad man tror på. Personligt tror jeg på Bibelen. Jeg tror på, at Jesus gik på vandet, og jeg tror, han døde for os på korset for derefter at genopstå, men jeg forstår da godt, at det for nogen kan virke vanvittigt, at det kan lade sig gøre, og at der er en Gud, siger han.

Frits Iversen er 42 år og bor sammen med sin kone og tre børn på fire, otte og ti år i et hus i udkanten af Randers. Han arbejder med automatisering af software til desktop for IBM i Århus, men bruger en stor del af sin fritid i Frimenigheden i Luthersk Mission.

Som formand for ældsterådet er det hans ansvar, at der både organisatorisk og åndeligt sker noget i menigheden, der tæller omkring 60 mennesker. Derudover står han og hans hustru for en børne- og juniorklub, så hver anden tirsdag fylder cirka 30 unger husets store køkkenalrum op. Hver dag i forbindelse med aftensmaden holder familien desuden en lille andagt, hvor de beder og takker for Guds gaver. Han har været tilknyttet den kirkelige højrefløj siden barndommen på Lemvig-kanten. I teenageårene var han igennem en brydningstid, hvor han overvejede, hvad han tænkte og troede, men der var aldrig noget virkeligt oprør.

– Jeg blev ved med at gå i kirke, og jeg blev overbevist om, at Bibelens ord er rigtige. Min overbevisning kommer derfra, siger han.

Kristendommen kan man få mange steder, men for Frits Iversen og hans familie er det vigtigt at være en del af et kristent fællesskab, som tager Bibelen for pålydende.

– Jeg ønsker at være en del af en menighed, der tager Bibelens ord alvorligt. Nu kommer det selvfølgelig til at lyde noget generaliserende, men jeg mener, at folkekirken nogle gange er lidt for bred. Jeg vil ikke sige, at man er helt ligeglad med, om præsten tror på Gud eller ej, men det snerper derhenad, siger han.

Han er klar over, at nogle får associationer til den kristendom, der bliver præsenteret i Hans Kirks ”Fiskerne”, når de hører om Luthersk Mission.

– Nogle vil kalde min kristendom for mørk. Selv vil jeg nærmere kalde den stærk og præget af et godt fællesskab med gode kammerater. Det handler om at få præsenteret kristendommen på den rigtige måde, for det er i bund og grund livsglæde. Det handler ikke om at have det rigtig skidt på Jorden og så få det godt i Himmelen. Det handler om at få det bedste liv her og nu, og det mener jeg, kristendommen giver, siger han.

Det stærke sammenhold i menigheden skal dog ikke opfattes som en flugt fra verden udenfor. Frits Iversen følger med i mediernes diskussioner af religion, og naboerne må gerne spørge til hans tro, hvis de er nysgerrige efter at vide mere.

– Det at være kristen handler også om at være en del af virkeligheden og om at forholde sig til de programmer om tro og videnskab, der kommer i fjernsynet. I forbindelse med en tv-udsendelse om Christian Hede-gaard fra Evangelist skulle flere høre, om det også var sådan noget, jeg stod for. Også naturvidenskabeligt foregår der rigtig meget spændende, men ikke noget, der får mig til at ændre synet på min tro. Med kort tids mellemrum siger den ene videnskabsmand, at klimaet ikke har ændret sig, og at den globale opvarmning ikke findes, mens den anden mener at påvise det modsatte.

– Jeg tror på Guds ord. Han er større end mennesket, og jeg har mødt ham. Han har talt til mig, og mødet med ham er ikke noget, der er udtænkt i en menneskehjerne. Det er større, komplekst og allestedsnærværende, tilføjer han.

Af samme grund er det naturligt for Frits Iversen og hans hustru at give deres tre børn en kristen ballast. At sende dem i kristen friskole og i det hele taget at fortælle dem så meget om kristendommen som muligt.

– Ved at opdrage dem i den kristne tro giver vi dem en mulighed for at vælge Gud i modsætning til dem, der aldrig får muligheden. Vi kan præsentere dem for Gud og giver dem kristne kammerater, men vi kan aldrig tvinge dem til noget. Når vi ser programmer i tv, uanset om de er politiske, videnskabelige eller kristne, snakker vi om dem, og det er bestemt ikke sådan, at evolutionsteorien bliver holdt hemmelig for dem, siger han.

Luthersk Mission er blandt andet kendt for at tage afstand fra homoseksualitet, men hvad nu hvis ens egen søn eller datter viser sig at være lige netop det?

– Jeg har ikke tænkt tanken, men det ville selvfølgelig gøre mig ked af det, fordi jeg mener, det er forkert i forhold til Gud og Bibelen. Men homoseksuelle må gerne komme i vores menighed, for Jesus var også inkluderende. Han viste ikke syndere bort. Selvfølgelig ville vi sandsynligvis ikke vælge en homoseksuel til at lede vores menighed, men vi ville aldrig afvise et menneske, for Gud tager mennesker, som de er, siger Frits Iversen.